Varázslatos nőiség
2015. szeptember 26. írta: zsu zsu

Varázslatos nőiség

TOBE galéria – Rocío Montoya: Harmat

rocio_montoya8.jpg

A TOBE Galériában szeptember elején jártam, s bár a kiállítás, amiről az írásom szól, már nem aktuális, mégis fontosnak tartom, hogy írjak Rocío Montoya fotókollázsairól, mert azóta is gyakran eszembe jutnak.

Már a művész nevének jelentése is sorsszerű: Rocío, azaz Harmat, tudtam meg a Galériában a tulajdonostól, Tomas Opitztól, aki maga is fotóművész.

Természet-nőiség-érzelmek, mindez varázslatos integrációban, harmonikus megjelenítésben – röviden így foglalhatnám össze a benyomásaimat. Montoya a női test szépségét, a női természet változékonyságát növényekkel, állatokkal (gyakran madarakkal), és természeti jelenségekkel kapcsolja össze. Egészen egyedi, ahogyan a kollázsok láttatják a testet, mintha a bőr alól bújnának elő a természeti formák, az érzelmek. Minden egyes alkotásának sajátos hangulata van. Szavak nélkül többet mond el a nőiségről, mint jónéhány szakkönyv.

Nekem különösen tetszett, hogy nemcsak a szépet, a vonzót tünteti fel, hanem megjelennek a veszélyesség szimbólumai is. Hegyes csőrők, szúrós, éles növényi nyúlványok. Nemcsak Vénusz, hanem Artemisz, Athéné, Héra, de ha nagyon keresném, biztosan minden női archetípusra találnék jellemző szimbólumot. Van, hogy csak különálló testrészek, kezek és szárnyak, fej, nyak, mellkas jelenik meg és sejtet egy sajátos hangulatot, témát, mint amilyen a gyász, áldozatszerep vagy az énerő; az integráció érzése mégis létrejön a kép remek szerkesztése miatt.

rocio_montoya3.jpg

Ritkán láttam női alkotót ilyen együttérző, mondhatni szeretetteljes szemlélettel megjeleníteni a nőiséget. Feltételezem, hogy erre csak az képes, aki saját nőiségét is pozitívan, érzelemtelien tapasztalja. Jó volt látni az alkotásait. Azóta többször is kinyitom az alkotó weboldalát, csak úgy, nézelődni, s közben azt érzem: nőnek lenni valóban jó. 

(Jelenleg a „Ne csak nézz, láss is” – RANDOM moments II. – PHOTOGRAMME című csoportos kiállítás látható a TOBE Galériában.)

Mogyorósy-Révész Zsuzsa

 rocio_montoya5.jpg

a képek innen:

REBELFAVS: ROCÍO MONTOYA SZÜRREALISZTIKUS KOLLÁZSMŰVÉSZETE

További írások és a képzőművészet aktuális hírei a Facebook GalleryPsziché oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://gallerypsziche.blog.hu/api/trackback/id/tr597838934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása