Kreatív pszichológia, az alkotó önismeret
2016. augusztus 11. írta: zsu zsu

Kreatív pszichológia, az alkotó önismeret

Vendégposzt a Kreatív Pszichológia blogról

 

kr1.jpg

Két jó dolog találkozásából keletkezett egy harmadik, egy más minőség. Egy adag pszichológia és pár csepp kreativitás, vagy épp fordítva?! A két összetevő egymást erősítve sokszorozza meg a hatást, ez a kreatív pszichológia!

A KREATÍV PSZICHOLÓGIA AZ ÖNMAGUNK ÉS KÖRNYEZETÜNK MEGISMERÉSÉNEK, MEGÉRTÉSNEK EGY ÚJ MÓDSZERE, AMI AMELLETT, HOGY HATÉKONY, ÉRDEKES ÉS ÉLVEZETES IS, NAGYON KÖNNYŰ MEGSZERETNI. A KREATÍV PSZICHOLÓGIA A POZITÍV PSZICHOLÓGIA IRÁNYZATÁHOZ TARTOZIK, AZAZ NEM TERÁPIÁS SEGÍTSÉGRŐL VAN SZÓ, NEM PSZICHÉS (PSZICHIÁTRIAI) ZAVAROK KEZELÉSÉRE SZOLGÁL, HANEM ABBAN SEGÍT, HOGY ÉLETÜNK TELJESEBB, BOLDOGABB ÉS ÖNAZONOS LEGYEN.

A keletkezés

A kreatív pszichológia ötlete a múltamból ered. 8 éven át dolgoztam gyermekpszichológusként. A gyermekekkel folytatott munka alapvető eszköze a játék és a közös alkotás, festés, rajzolás, építés. Bár a kreativitásnak különböző definíciói léteznek, az én definíciómnak megfelelő kreativitás - az alkotás képessége, az újszerű látásmód - minden gyermek jellemzője. Ha pedig minden gyermekben megvan az alkotó kedv és képesség, akkor bennünk felnőttekben is bennünk kell, hogy legyen. Bennünk is van, minden egyes ember képes kreatív, alkotó módon látni a világot, túllépni a megszokott kereteken, csak ez a képesség a szocializáció és az oktatás során erős korlátok közé kerül, vagy akár el is tűnik a mindennapi működésből. Maradnak helyette a sablonok, a szokások, az elvárások és az elméleti megközelítések.

Ülj le és gondolkodj?!

Természetesen sokat megtudhatunk önmagunkról, vagy akár a környező világ, a számunkra fontos emberek „működéséről”, ha leülünk és eltöprengünk a múltunkon, a fontos, vagy épp jelentéktelen eseményeken és mondatokon, ha modelleket gyártunk arra, mi miért történt velünk. Ennek a gondolkodásnak azonban van pár komoly gátja, amely igen nehezen feloldható. A „csendben ülök és gondolkodom magamon” történetnek a legnagyobb akadálya a figyelem elkalandozása. Nehéz módszeresen végigmennünk gondolataink barlangján, anélkül, hogy eltévednénk, ha hiányzik ariadne fonala, egy kapaszkodó, ami megóv a felesleges bolyongástól. Ez a barlang ráadásul tele van üvegfallal, melyeket nem is érzékelünk. Énünk védelmi rendszerének egyik – olykor bizonyára hasznos, máskor gátló – tulajdonsága, hogy blokkolja, vagy torzítja a gondolkodásunkat, ha saját hibáinkkal, kudarcainkkal kellene szembe néznünk. Végül gyakori hiba a magányos önelemzésnél a túlzott pesszimizmus, amikor is összes – jelenlegi és múltbéli, vélt, vagy valós - problémánk egyszerre tör be és áraszt el a kilátástalanság érzésével. De az is előfordul, hogy a gondolkodásunk másról sem szól, mint önigazolásról, belátás helyett még erősebb bebetonozásáról, ami többnyire sem az önismeretet, sem a társas kapcsolatok alakulását nem igazán segíti elő.

Ne csak gondolkodj rajta, csináld!

Ha szeretnénk túllépnikr2.jpg a felnőtti létünkből adódó, belénk kódolt gátakon és a fent említett akadályokon, akkor térjünk vissza gyermekkori énünkhöz. Ahhoz a gyermekhez, aki mindenre rá tudott csodálkozni, aki meglátta a legkisebb szépséget is a hétköznapokban, aki szabadon gondolkodott és alkotott.  Ébresszük fel azt a kreativitást, ami bennünk volt gyermekként és ezen a szemüvegen át tekintsünk önmagunkra és a világra. A kreatív pszichológia, mint módszer a szemüveg, csak fel kell venni és indulhat a játék.

 

 

 Miért hatékonyak a kreatív pszichológiai eszközök?

  • Kreatív, alkotó énünk előhívása segíti a szempontváltást, nagyobb szabadságot teremt a gondolkodásnak és a megélésnek.
  • Automatikusan mozgósítja az érzelmeket, sőt a nagyon tiszta, egyszerű és hiteles érzelmeket mozgatja meg és hívja elő.
  • Nem kell a koncentrációt erőltetni, mert az alkotó tevékenység olyan bevonódást idéz elő, ami automatikusan irányítja a figyelmet, ahogy a gyermeknél is, aki órákon át, önfeledten képes játszani.
  • Az alkotás azonnali sikerélményekkel jár, az öröm kézzel fogható, így a hangulatot, érzelmi állapotot már a kezdetektől javítja.
  • A kreatív pszichológiai eszközök használata során a bennünk rejlő kreativitás újra napfényre kerül és kiteljesedik, így nem csak az önismeretet javítja, hanem kellemes mellékhatásként olyan vonásokat, képességeket is megerősít – előhív – amelyek segítik a teljesebb élet elérését.

Mi történik, ha előhívjuk kreatív énünket?

Íme pár "mellékhatás", ami a pszichológiai tudatosságunk növekedése mellett bekövetkezik, ha kreativitásunknak teret engedünk:

- Nő az önbizalmunk, önelfogadásunk és a személyes energiánk.

- Játékosságunk, a nyitottságunk, humorérzékünk javul.

- Nő az önmegvalósítás vágya és az erre való törekvés.

- Javul az intellektuális aktivitás és hatékonyság, a megismerés vágya és a kíváncsiság.

- Toleránsabbá, elfogadóbbá válunk környezetünkkel szemben.

 Tartson velem, alkossunk, játszunk, ismerjük meg önmagunkat és a világot egy más szemszögből..kreatívan!

Tudjon meg többet a kreatív pszichológiáról: kreativpszichologia.blog.hu

Kovács Szilvia, tanácsadó szakpszichológus

kr3.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gallerypsziche.blog.hu/api/trackback/id/tr489345984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása