Inspirálódjunk!
2018. március 04. írta: zsu zsu

Inspirálódjunk!

Egy olyan technikát szeretnék bemutatni, amely hasznos részévé válhat stresszkezelési eszköztárunknak. Készítsünk inspirációs naplót! Bár napi, vagy heti szinten figyelmet igényel, mégsem kíván jelentős erőfeszítést, és kifejezetten jó hatást gyakorol kedélyállapotunkra.

inspi6.jpg

Már nevében is benne van a gyakorlat célja: INSPIRÁCIÓ. Ami inspirál, az energiával tölt, motivál, muníciót biztosít a cselekvéshez. S hogy mi köze ennek a stresszkezeléshez? Nem más, mint hogy az önmagunkkal és másokkal kapcsolatos szeretetteljes figyelem (mi lenne jó nekem, mivel okozhatnék örömöt másoknak) és a derűs hozzáállás ellene hat a stresszállapotokban jellemző negatív, gyakran önbántó gondolatoknak, a kritikus, ítélkező attitűdnek, ami rossz közérzetet, kellemetlen hangulatot generál.

 

1. változat – rövid távú tervezés

Mi az, ami örömöt okozna a mai napon, ezen a héten? Mitől lenne jobb a kedvem?

inspi5.jpg

Nem kell nagy dolgokra gondolni, hiszen jó érzést okozhat egy séta, egy tea, kávé, beszélgetés valakivel, stb.

Úgy is elkészíthetjük a naplót, hogy nem tervezünk előre, hanem este vagy hétvégén összeírjuk azokat a történéseket, amikor jól éreztük magunkat, örömteli, vidám hangulatba kerültünk.

22789875_1583354041687052_74072245_o.jpg

Ez egyúttal egy jó önismereti gyakorlat is, mert figyelmet fordítunk arra, hogy a bennünket érő impulzusok hogyan hatnak ránk, melyiket szeretnénk „megtartani”, melyiken szeretnénk változtatni. 

Ha kedvünk tartja, a naplóban rendszeresen vezethetünk ún. „hangulathőmérőt”. Ez a kis eszköz jó rálátást nyújthat ahhoz, hogy hogyan változik a hangulatunk egy bizonyos időszak alatt. Ha a kiemelkedően rossz vagy jó hangulati értékek mellé lejegyezzük azt is, hogy mi okozta ezeket, nem csak érzelmeink megfigyelésében válhatunk tudatosabbá, hanem azok alakításában is.

2018_01_1.jpg

 

2. változat – hosszabb távú tervezés 

Mire vágyom? Mit szeretnék megvalósítani az életemben (a következő hónapban, évszakban, félévben, évben stb.)?

inspi4.jpg

28555371_1714085635280558_436020791_o.jpg

Engedjük szabadon a képzeletünket – persze a realitás határát nem tévesztve teljesen szem elől – és írjuk le egymás után a vágyainkat. Minden vágyat bontsunk lépésekre, tervezzük meg, hogy milyen úton, milyen cselevések elvégzésével juthatnánk közelebb a magvalósításukhoz. A konkrét lépések kidolgozásával figyelmünket a jelen felé fordítjuk, szemben a stresszállapotok múltra orientáltságával, a „mindig” és a „soha” szavakkal kezdődő mondatok negatív általánosítást és elkedvetlenedést okozó hatásával.

Vágyainkhoz gyűjtsünk képeket, ötleteket, készítsünk fotókat, s ezeket beragaszthatjuk a naplónkba. Bármikor fellapozzuk, szinte garantált a jobb hangulat. A tervek eléréséért tett lépéseket is dokumentálhatjuk, s akár meg is jutalmazhatjuk magunkat egy-egy „mérföldkő” után!

28555326_1714085738613881_1472440445_o.jpg

 

TIPP – Online változat

Van, aki a „valódi”, kézzel fogható naplót kedveli, mert örömmel tölti el maga az elkészítés folyamata, majd a lapozgatás. De egyre gyakrabban használunk akár jegyzetelésre is online eszközöket (laptop, tablet, mobiltelefon). Számos olyan alkalmazás létezik, ahol képeket, fotókat gyűjthetünk, tárolhatunk, rövid szöveg kíséretében, naplószerűen. Ezeket „lapozgathatjuk” is, a hatás hasonló lesz, mint a hagyományos napló esetében. De az is inspiráló lehet, ha mi magunk készítünk fotókat mindarról, ami a nap folyamán megragadott, tetszett vagy gondolkodásra késztetett.

inspiuj.jpg

Szintén hatalmas inspirációs forrást jelenthet a blogírás. Bármilyen bennünket érintő téma szóba jöhet.

FONTOS!

Mellőzzük a perfekcionizmust, azt a hozzáállást, hogy muszáj valamiben a legjobbat, legkiemelkedőbbet elérnünk. A lényeg a kapcsolódás önmagunkhoz, saját érzéseinkhez és másokhoz. A megvalósítás folyamatára való figyelem (az út) nem lehet kevésbé fontos, mint a cél. Ez a mentalitás segít abban, hogy a jelenben maradjunk és észrevegyünk minden lehetőséget, ami adott helyzetben adódik, amitől mind saját magunkat, mind másokat hozzásegíthetjük néhány örömtelibb perchez, órához.

Hosszabb távon alkalmazva az inspirációs napló technikáját, gondolkodásunk „átáll” egyfajta pozitívabb, lehetőségeket kereső és találó működésre.

 

Mogyorósy-Révész Zsuzsanna

pszichológus

További írások és a képzőművészet aktuális hírei a Facebook GalleryPsziché oldalán

 

A fotók saját készítésűek, illetve az angol szövegűek a Printest-ről származnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://gallerypsziche.blog.hu/api/trackback/id/tr313714852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása