Harctéri traumák kezelése művészetterápiával
2016. február 07. írta: zsu zsu

Harctéri traumák kezelése művészetterápiával

Mindaddig, amíg 1980-ban hivatalosan is elismerték a poszttraumás stressz betegséget, mint pszichés zavart (DSM-III), számos egyéb névvel illették ezt a harcok, ütközetek (és más traumatizáló események) után létrejövő szorongásos állapotot, amely rémálmokkal, emlékbetörésekkel, gyakran a normál életvezetésre való képtelenséggel jár. „Nosztalgia-szindróma”, „katonaszív”, „gránátsokk” megnevezéssel próbálták leírni a jelenséget.

Művészek egy csoportja – akik egykor maguk is katonai szolgálatban álltak – San Franciscoban létrehozott egy nagyon érdekes, újszerű metódust, ami segít feldolgozni az átélt eseményeket és visszatalálni a hétköznapokba. A „Combat Paper Project” lényege az, hogy a katonák azokból az egyenruhadarabokból, amelyeket harc közben viseltek, egy tradicionális kézműves technikával papírt készítenek.  Majd a papírra saját készítésű lenyomatokkal felvisznek egy mintát, rajzot, valamit, ami kapcsolatban áll a harctéren megélt traumákkal.

Ez a dekonstrukció – az uniformis áttranszformálása – gyógyuláshoz vezetheti a harctéri borzalmakat elszenvedőket. Olyan, mint valami szakrális rituálé: megszabadít a gyötrő emlékek nyomasztó hatásától, miközben megajándékoz az új létrehozásának élményével. A keletkező alkotások azon túl, hogy drámai hatásúak, sok esetben művészi színvonalat képviselnek.

cpworkshopprint1.jpg

Workshop Print 1 by Combat Papermakers, 2010

cpdeployedw-deployed_by_drew_matott_2010.jpg

Deployed by Drew Matott, 2010

Drew Cameron,  a Combat Paper Project társigazgatója szerint az egyenruha átitatódott mindazzal a gyötrelemmel és megpróbáltatással, amit hónapokon át el kellett viselnie a katonáknak. Beleivódott az izmok fáradtsága, a vér, az izzadtság, a könnyek. Viselőjével együtt volt a legszorultabb, legstresszesebb helyzetekben. Ebből az anyagból valami olyat alkotni, ami reflektál erre a szenvedésre, mégis teljesen új - katartikus hatású lehet.

cpcutting_up_the_uniform.png

A Combat Paper Project 2007. óta számos országba eljutott, hogy segítséget nyújtson a háborúban, harcokban pszichésen sérült, PTSD-ben szenvedő egykori katonáknak.

Természetesen a PTSD kezelésére más módszerek, terápiás technikák is léteznek, mint amilyen az EMDR-terápia vagy a kognitív-viselkedésterápia módszere.  Hazánkban ezek megtanulhatók és alkalmazhatók, viszont a fent ismertetett technika használatáról eddig még nem hallottam. Hitelességét alátámasztja, hogy feltalálói maguk is ismerik azt a közeget és azokat a nehézségeket, amit ezzel a művészetterápiás technikával célba vettek.

cppridew-pride_and_prejudice_by_tom_lascell_2009.jpg

 Pride and Prejudice by Tom Lascell, 2009

cpbrokentoysoldiersw-broken_toy_soldiers_by_eli_wright_2009.jpg

Broken Toy Soldiers by Eli Wright, 2009

cpsolacew-solace_by_margaret_mahan_2010.jpg

Solace by Margaret Mahan, 2010

cphowmany-how_many_by_jon_michael_turner_2009.jpg

How Many? by Jon Michael Turner, 2009

cpleftbehindw-what_we_left_behind_by_drew_matott_and_dick_iacovella_2010.jpg

What We Left Behind by Drew Matott and Dick Iacovella, 2010

Képek innen: http://bigthink.com/design-for-good/soldiers-hearts-helping-soldiers-heart és http://www.combatpaper.org/images/gallery/leftbehind.html

Mogyorósy-Révész Zsuzsanna

Kapcsolódó írás: Stresszkezelés és művészet 

További írások és a képzőművészet aktuális hírei a Facebook GalleryPsziché oldalán

 

Pszichológiai témájú olvasnivalók a Lelkizónán

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gallerypsziche.blog.hu/api/trackback/id/tr358363782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása