Kollázs-mesék
2016. szeptember 01. írta: zsu zsu

Kollázs-mesék

kollazs6found_on_brighton_mary_brack.jpg


Számos művészetterápiás technika létezik, ebben az írásban a kollázskészítésről lesz szó. A kollázs olyan alkotás, ahol különböző képeket, fotókat vagy más típusú alapanyagokat (Pl. szövet, termések, apró tárgyak, stb) használunk a mű elkészítéséhez.

Vajon mit mutat meg, mit mesél rólunk egy általunk készített kollázs? Milyen különböző módokon használhatjuk ezt a technikát? A bemutatott alkotások egy része önismereti folyamat során készült.

  1. Színek és formák

A következő kollázs-sorozat egy hét leforgása alatt készült: az alkotó esténként összegezte magában a nap történéseit, s megpróbált egy összképet megjeleníteni egy-egy napról. Különböző színű és mintázatú papírokat használt, amikből formákat vágott ki és érzései szerint felragasztotta ezeket egy papírlapra, kialakítva valamilyen mintázatot. Mindegyikhez leírta a nap folyamán átélt érzéseit, azok változásait.

Napzárásként kiváló mentálhigiénés, stresszkezelő gyakorlat. Nem vesz igénybe olyan sok időt, mint elsőre gondolnánk. Ha az eszközök készen állnak, 15-20 perc bőven elegendő hozzá.

kollazs_4.png

1. Mély, depresszív érzésekkel induló nap, aminek a vége felé megjelent valami könnyebbség (fehér és rózsaszín színek)

2. Reggel valamiféle fájdalom (fekete tüskék), majd egy nyugodt rendezett nap (vízszintes kék vonalak)

3. Nagyon nehéz nap, súlyos döntéssel, elhatárolódással (fekete vonal), felborult egyensúly, szomorúság

4. A nap nagy részét meghatározó súlyos élmény (éles, sötét háromszög), apró örömök lágyítják a megélést.

5. Bizonytalanul, tétován kezdődő nap, majd az elvégzett feladatok sora nyomán keletkező megnyugvás és rend, estefelé könnyed érzésekkel, hálával.

6. Éjjel megzavart alvás, harag, napközben depresszió, szomorúság, majd estefelé egy kis öröm, ami oldja az egész napos rossz érzéseket.

7. Egy kellemes, élmény- és örömteli nap.

 

  1. Egy-egy téma mentén

Amikor így készítünk kollázst, akkor egy meghatározott téma vagy érzelem mentén válogatunk a képek (újságkivágások, reprodukciók, bélyegek, stb.) közül. Lehet a téma például a szabadság vagy a tehetetlenség, esetleg egy kevésbé differenciált meghatározás szerint „mindaz, ami tetszik, amire vágyom” vagy „amit elkerülnék, ami taszít”. Ha megvannak a képek, tetszés szerinti sorrendben, alakzatban, esetleg formára vágva, egy legalább A3-as méretű lapra ragasztjuk, vagy helyezzük őket, majd mintha egy kiállításon lennénk, ránézünk újra az alkotásra, s engedjük, hogy hasson ránk. Meglepően új dolgokat is megtudhatunk az érzéseinkről.

kollazs_2.JPG

Ez a gyűjtemény az ALLERGIA témájára készült.

 

rocio_montoya3.jpg

 Ez egy művészi alkotás, Rocío Montoya munkája

 

kollazs7discovery_flickr_saraheisart.jpg

"Discovery" from flickr SarahEisArt

  1. Szabadon 

Ennek a módszernek az a lényege, hogy teljesen szabadon válogatunk a képek között és egyszerűen kiválasztjuk azokat, amelyek valahogyan hatnak ránk. Tehát nem tematizáljuk, nem szabjuk őket formára. Szabadon működtetjük az intuíciónkat.  Az így készült alkotásnak végül keresünk egy címet.

kollazs_1.JPG

Ez a gyűjtemény "Az élet lapjai" címet kapta, később "Hétköznapi-Tarot" címre módosult.

 

  • Kívánság-torta

Mit szeretnénk megvalósítani a következő 6 hónapban? (1 évben, 1 hónapban, az időtartam tetszőleges) Ehhez válogatunk képeket, majd egy kartonpapírból készített tortaforma szeleteire ragasztjuk azokat, a méret megfeleltethető a kívánság nagyságának. 8-10 kívánságnál álljunk meg, különben nagyon elaprózódik a tortánk. Az elkészült alkotás kitehető egy jól látható helyre a szobánkban, hogy emlékeztessen a terveinkre.

A következő kívánságtortát egy serdülő készítette (vágyai: fejlődni a zenében (hangszer), egy jó párkapcsolat kialakítása, kicsivel jobban tanulni, sok időt együtt tölteni a barátokkal, moziba járni, amihez szükséges a pénz is, jól tájékozódni a térben, időre odaérni, ahová kell és nyáron vagy a szünetekben utazni.)

2016_08_30_n.jpg

 

  •  Történetalkotás

Kiválasztunk 8-10 olyan képet, amelyik kifejezetten tetszik és 8-10 olyat, amelyik nem tetszik, kellemetlen érzést kelt bennünk. Ezután összekeverjük  a két kupacot és csukott szemmel kihúzunk összesen 6 darabot. A feladat: a 6 képből (tetszés szerinti sorrend alapján) egy történet alkotása. Érdekes lesz megfigyelni, hogy hogyan működik a fantáziánk, hogyan tudjuk beilleszteni a kellemetlen hatású képeket a „mesébe”. (Már az is izgalmas lehet, hogy vajon milyen képeket húzunk elő.) Végül adjunk egy címet is a történetnek! Ezt akár többen is tudjuk játszani.

kollazs_3.JPG

 A kihúzott képek

 

Biztos vagyok abban, hogy ebből a 6 képből mindenki más-más történetet alkotna. Mielőtt elolvasnák az egyik lehetséges változatot, próbálják megírni a saját meséjüket!

A képekhez tartozó "mese": Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy gondtalan, elégedett fiatal férfi és egy jókedvű, csinos nő. Mint a mesében, egymásra találtak és megszerették egymást. Senki sem gondolta, hogy a lánynak milyen sötét múltja van, mennyi küzdelmébe került, hogy zsarnok apja rabságából megszabaduljon. Apja - miután a lány anyja meghalt - úgy nevelte, mintha zárdában élne: sötét ruhákban járatta, még a haját sem növeszthette meg és az apja döntött abban is, hogy mikor hová mehet. Ha engedetlenkedni próbált, szobafogságra ítélte. De egy szerencsés pillanatban a lány meg tudott szökni, s hogy aztán miként is változott meg az élete, az már egy másik történet...

Kellemes játékot, jó időtöltést kívánok mindenkinek!

Mogyorósy-Révész Zsuzsanna

pszichológus

Képek saját készítésűek, a legelső innen: [found on brighton] Mary Brack by Pinterest

További írások és a képzőművészet aktuális hírei a Facebook GalleryPsziché oldalán

A témához kapcsolódó cikkek:

Stresszkezelés és művészet

Találj egy helyet, ahol biztonságban érzed magad!

Fény az alagútban - művészetterápia és önszabályozás

 

Pszichológiai témájú olvasnivalók a Lelkizónán

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gallerypsziche.blog.hu/api/trackback/id/tr2711654472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása