Öt művészetterápiás technika, amivel csökkenthető a stressz
2016. február 13. írta: zsu zsu

Öt művészetterápiás technika, amivel csökkenthető a stressz

Korábbi írásaimban röviden ismertettem, hogy kísérletileg is igazolható a képzőművészet stresszcsökkentő hatása, illetve ezzel kapcsolatban egy érdekes traumafeldolgozási metódust is bemutattam.

Most olyan könnyen kivitelezhető technikákra szeretném felhívni a figyelmet, amelyek amellett, hogy a feszültséget csökkentik, szórakoztatóak is. S nem utolsó sorban alkotás közben kifejezésre juthatnak az érzések, tisztázódhatnak a gondolatok.

Fesd le az érzéseidet!

Minden különösebb gondolkodás nélkül próbálj színekkel és formákkal visszaadni egy érzést, akár egy éppen most aktuálisat, akár egy korábbi, gyakran visszatérő érzelmi állapotot. Engedd a kezednek, hogy szabadon mozogjon, ne kontrolláld az alkotás folyamatát.

Tipp 1.: Bármilyen festéket és papírt (felületet) használhatsz, de próbáld ki egyszer vízfestékkel akvarell-papíron! Érdekes élmény lesz, mert a mű a készítés után is tovább formálódik, attól függően, hogy mennyi vizet használtál.

Tipp 2.: Ha egy adott helyzettel kapcsolatos érzéseidet rendszeresen lefested, akkor láthatod, hogy az idő múlásával hogyan alakulnak, változnak az érzéseid. Élménynapló – szavak nélkül.

m12p-kamilla-vidamsag_asztali_felbontas.jpg

Vidámság (12 éves lány vízfestménye)

m13.jpg

"Elrontották a kedvemet" (V. L. 14 éves lány vízfestménye)

Készíts montázst régi újságokból, színes papírokból!

Választhatsz konkrét tematikát is, pl. „öröm”, „vágyaim”, „dolgok, amik elszomorítanak”, stb. vagy egyszerűen olyan képeket raksz egymás mellé tetszés szerinti szerkesztésben, amiknek a témája valamiért megfogott.

Tipp 1: A közös kollázskészítés jó lehetőséget ad  - akár egy esős hétvégi délutánon - a családtagok számára, hogy beszélgessenek arról, kit mi érdekel, mit tervez, mire vágyik.

Tipp 2.: Akár képeslapot vagy ajándékkísérőt is gyárthatunk ilyen módon. Nagyon speciális, személyre szóló ajándék lehet bármely barátnak, családtagnak.

m11krisfontescom.jpg

m11.jpg

Egy nehéz nap éjszakája (felnőtt nő alkotása)

mari-mdsc_0036_asztali_felbontas.JPG

I'm blue (15 éves lány alkotása)

Készíts Zentangle-firkát!

A zentangle egy összetett szó a zen (a buddhiznmus egyik irányzata) és a tangle (kuszaság, összevisszaság) szavakból született. Ceruzával, vagy tollal készül, egy tetszőlegesen húzott firkavonalból kiindulva, azt bővítve, árnyékolva alakul ki az összetett, sok esetben nagyon esztétikus mű. A lényeg azonban maga az alkotás folyamata, mely egyfajta meditatív állapotba képes eljuttatni a rajzolót, ezáltal csillapítva a stresszt, létrehozva az elme nyugalmát. Biztosan mindenki megfigyelte már, hogy ha munka vagy tanulás közben feszült, esetleg unatkozik, mert például szíve szerint más csinálna, automatikusan elkezd firkálni. Ezt a spontán feszültségoldást fejleszti tovább a zentangle technika. (Akit a firka lélektana érdekel, annak ajánlom ezt a könyvet.)

Tipp 1: Ma nagy divatjukat élik a felnőtt-kifestőkönyvek. A képek aprólékos kiszínezgetése hasonló hatású, mint a zentangle technika.

Tipp 2.: Rajzolj filccel lapos kavicsra! Helyes, vicces dekoráció, papírnehezék, apró ajándéktárgy készíthető így.

m360d95c86f04964aef37038a6e7d1adf6.jpg

m16163d110814755212ad430c2768815dc.jpg

M.M. 23 éves lány alkotása

Alkoss költeményt kivágott szavakból!

Minden háztartásban van kidobandó újság. Vágj ki jónéhány szót a cikkekből és rakosgasd össze őket kedved szerint. Meglátod, nagyon vicces lesz és még a hangulatodat is tükrözni fogja az elkészült költemény!

Tipp: Bonyolíthatod a játékot, ha szótagokkal dolgozol vagy épp ellenkezőleg, szóösszetételeket vágsz ki.

m012736687_1050512378304557_400942521_o.jpg

Készíts emlékdobozt!

Ha volt valaki, akit szerettél, fontos volt neked és sajnos már nem lehet az életedben, gyűjts néhány apró tárgyat, fotót, rá emlékeztető írást, rajzot, stb. egy dobozba. A készítés közben felszabaduló érzéseidet hangosan is kimondhatod vagy leírhatod, s valahányszor emlékezni szeretnél a szeretett személyre, előveheted, bővítheted a gyűjteményt.

Tipp 1.: Saját életed valamelyik régebbi korszakáról is készíthetsz emlékdobozt (vagy emlékkollázst), ha le szeretnéd zárni. Akár két dobozt is készíthetsz: „amit semmiképpen nem vinnék tovább” és „amit érdemes tovább vinnem ebből a korszakból” címmel.

Tipp 2.: Ha valakivel rossz a kapcsolatod, haragot táplálsz iránta, de szeretnéd, hogy megjavuljon a viszony, készíts „megbocsájtás-dobozt”! Azokat az emlékeket, szimbólumokat gyűjtsd össze, amelyek az illető pozitív tulajdonságairól szólnak – bármilyen nehéz is ez.

Tipp 3.: Készíthetsz keretezett alkotást is doboz helyett, amit egy jól látható vagy egy erre alkalmas helyre teszel.

 m6morena_s_corner.jpg

m7mamiejanesblogspotcom.jpg

(mamiejanes.blogspot.com by Pinterest)

 

Jó alkotómunkát kívánok!

Mogyorósy-Révész Zsuzsanna

pszichológus

 

A fotók saját készítésűek, illetve a Pinteresten találhatók (forrás megjelölve)

 

További írások és a képzőművészet aktuális hírei a Facebook GalleryPsziché oldalán

 

Pszichológiai témájú olvasnivalók a Lelkizónán

A témához kapcsolódó korábbi cikkek:

Stresszkezelés és művészet

Harctéri traumák kezelése művészetterápiával

Kollázs-mesék

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gallerypsziche.blog.hu/api/trackback/id/tr978387650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása