Miért szeretjük? Mire jók valójában a felnőtt színezők?
2016. augusztus 05. írta: zsu zsu

Miért szeretjük? Mire jók valójában a felnőtt színezők?

Vendégposzt: Szőnyi-Molnár Szilvia pszichológus gondolatai

 

szinezo1.jpg

"Nem olyan rég kezembe került egy felnőtteknek szóló színezőkönyv a könyvesboltban, telis-tele gyönyörű, aprólékos mintákkal, szimbólumokkal. Nagyon megtetszett és rendkívül nagy késztetést éreztem arra, hogy nekiálljak és színezzek…Olyan érzéseket hívott meg bennem így felnőttként, amit gyermekkoromban éreztem utoljára akkor, amikor előttem állt egy üres, még ki nem színezett kifestőkönyv. Izgatottságot, kiváncsiságot és nagy motivációt éreztem arra, hogy minél szebb, színesebb és pontosabb legyen a születendő kép, alkotás. “Melyik legyen az első? Vagy haladjak sorjában? Milyen szín illene leginkább ehhez a mintához, képhez?” – gondolkoztam magamban. Úgy éreztem, akár egy gyermek, aki az alkotás öröméért fog színezni. Monoton, apró mozdulatok a kereteken belül.”

Vajon mi lehet az oka, hogy a felnőttek visszavágynak ily módon a gyerekkorba?

Tudjuk azt, ha gyermekként meg volt a lehetősége a szabad alkotásnak, a fantázia és kreativitás szárnyalásának, pozitív élmények kapcsolódhatnak felnőttként is ezekhez a tevékenységekhez. Ilyenkor, megszólal az a kis hang legbelül, hogy elmélyülni, alkotni, kikapcsolódni, szépet létrehozni, büszkének lenni az eredményre, bizony jó érzés! Ez nem gyermekes igény, mégis a gyermekkor örömteli pillanatait idézheti fel bennünk! Ily módon is visszahívhatjuk azokat az érzéseket és tapasztalatokat, amit csak egy gyermek tud igazán átélni játék közben: spontánnak lenni, az adott pillanatnak örülni, flow-ban lenni, teljesen elmerülni a mostban, a jelenben! A pszichológia regressziónak hívja azt a jelenséget, amikor már egy túlhaladott fejlődési fázis, ismételten megjelenik a személy életében. A színezés iránti belső vágy és igény, valami hasonló állapotot idéz elő: újraélni azokat az érzéseket, eseményeket, melyek felidézik a gyermekkor felhőtlen és gondtalan érzésvilágát!

A másik ok a színezés iránti igényre, a flow-élmény. Az elme működésének egy olyan sajátos állapota ez, melyet sokan tapasztalhattunk már életünk során. Az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál. Annyira feloldódik és elmerül a tevékenységben, hogy minden más eltörpül mellette, sőt az idő múlását sem érzékeli ilyenkor az ember. Maga az élmény olyan élvezetes lesz számára, hogy a tevékenységet, bármi áron folytatni akarja, pusztán saját magáért.

Emellett, a felnőtt színezők, garantált sikerélményt biztosítanak! Sok felnőtt, aki úgy érzi, hogy nem elég kreatív, nem elég ügyes a rajzoláshoz, alkotáshoz, bátran választhatja az önkifejezésnek ezt a formáját! Azonnali megerősítő hatása van, hiszen ahogy haladunk előre a folyamatban, egyre színesebb, mesésebb, egyre teljesebb képet, benyomást, érzéseket kapunk a színek és formák kombinációjából!

És nem utolsó sorban, a felnőtt színezőkönyvek megszólítják a bennünk élő gyermeket: “Gyere és színezz, készíts valami szépet, valami különlegeset, amit csak rólad szól!”

 szinezo3.jpg

Véleménye szerint, miért ennyire népszerűek a felnőtt színezőkönyvek?

Sikerességük több rétegű:

  • Kapott a felnőtt korosztály egy olyan “legális” (általában a gyermekek által preferált) élménylehetőséget, melynek segítségével újra átélheti az alkotás örömét pont úgy, ahogy gyermekként ezt korábban már megtehette. Valamiféle nosztalgia a gyermekkor iránt.
  • A felgyorsult és rohanó életvitel mellett biztosítja a kikapcsolódás, a relaxáció, az elaboráció (érzelmi feszültségek feldolgozása) lehetőségét, megélését.
  • Praktikus, hiszen kevés eszköz szükséges hozzá: maga a színezőkönyv és a színes ceruzák. Könnyedén magunkkal vihetjük bárhová.
  • Egy viszonylag monoton és egyszerű technikával (színezés), csodálatos alkotások, képek születnek.
  • Az elégedettség, büszkeség érzéseit erősítik azáltal a személyben, hogy a megszületett és elkészült kép szép, másokat is gyönyörködtet, sőt ajándékba is adható!
  • Erősítheti a személyben az ún. “gestaltos” tendenciát, vagyis az egész kép befejezésére ösztönöz!
  • Fejleszti a szépérzéket, sőt gondolkodásra serkent!
  • Ha épp arra van szükség, segít keretek között mozogni, határokon belül maradni a színek segítségével.
  • Analóg az élettel abból a szempontból is, hogy döntési és választási helyzeteket és megoldásokat teremt: “Most ezt a képet választom és ezzel és ezzel a színnel fogok dolgozni”! Ezáltal növeli az önbizalmat és az önmagamról alkotott pozitív képet.
  • A színezőkkel szemben a szabad alkotás teljes projekciót (kivetülést) enged meg a tudattalan számára, vagyis a belső, pszichés tartalmak, érzelmek és gondolatok kendőzetlenül kerülnek az üres vászonra. Ezzel szemben a színezőknél egy már meglévő, előre megrajzolt mintán dolgozunk. Itt kevésbé van “szárnyalás”, viszont a színek megválasztásával érhetünk el nagyfokú érzelmi hatásokat! Ilyen megvilágításban a színezők a biztonságot, a precizitást, a pontosságot jelképezik a művészi folyamatban. Ha valakinek épp ilyen érzésekre van szüksége egy-egy élethelyzetben, akkor ezzel a technikával megerősítheti ezeket magában!

Milyen hatással lehet ránk a színezés, az ebben való elmélyülés? Segít oldani a stresszt, kikapcsolni, kiszakadni a mindennapi problémákból?

Minden olyan művészi tevékenység, melyhez befelé fordulás, igazi elmélyülés szükséges, gyógyító hatással bír! Segíti az ún. introspektív (önmegfigyelő) és önreflexiós (önmagunkra vonatkoztatható tudás) képességeink fejlesztését, vagyis mindannak passzív megfigyelését és elfogadását, ami bennem, a pszichémben zajlik éppen! Ez a folyamat már önmagában is relaxáló, pihentető, egyfajta elfogadó állapot. Ha az agyféltekék oldaláról nézzük, a nonverbális, időtlen, képekben “gondolkodó”, kreatív, művészi jobb agyfélteke dolgozik mindaddig a folyamatban, míg ki nem kell választani, és el nem kell dönteni az adott színt. Ez utóbbi, rövid folyamatot a racionális, bal agyfélteke végzi már. Ha megvan a kívánt szín, az alkotó ismét jobb agyféltekés módba kerül, vagyis elmélyülve, önfeledten alkot tovább. Tapasztalatok mutatják azt is, hogy nyugodt, relaxált állapotban, csökken a pulzusszám, a vérnyomás és a stresszhormonok szintje (kortizol, adrenalin, noradrenalin) az emberi szervezetben. Emellett csökken az amygdala aktivitása is, melynek működése, szoros összefüggésben áll a stresszel. A színezők stresszoldó hatása annak is köszönhető tehát, hogy miközben a színezésre összpontosít a személy, nem ad teret azoknak a gondolatoknak, érzéseknek, benyomásoknak, melyek feszültséget okoznak számára.

A színek, szintén nagy hatással vannak az emberi pszichére. Gyógyító erejüket a klinikumban is hasznosítják például depressziós betegeknél, hiszen az agy a színinformációkat nemcsak felfogja, hanem fel is használja a test és a lélek gyógyításában.

coloring-book-for-adults-1396860_640.jpg

Egy kis "színkatalógus"

Piros

A tűz színe, a szenvedély, a szerelem mellett, az agresszióé, a haragé és más indulatoké is.

Narancs

A narancssárga az optimizmus és az életöröm színe. Ez az egyik legjobb kedélyjavító árnyalat, nyitottá, közlékennyé és magabiztossá teszi az embert

Zöld


A zöld a természet, ezáltal az élet és az újjászületés színe is. Ha sok zölddel veszi magát körbe az ember, akkor kiegyensúlyozottá, nyugodtabbá, nagyvonalúbbá, reményteljessé, életszeretővé, életigenlővé válik és jobban igényli majd a harmóniát. 

Lila

A lila igazán sokoldalú szín, éppúgy képviseli a hatalmat és méltóságot, mint a misztikumot és a mágiát. Extravagáns, kivételes árnyalat, a művészetek, az inspiráció, az ihlet és a titokzatosság tónusa.

Kék

A kék tisztaságot sugall, javítja a kommunikációs képességeket és megtisztítja a gondolatokat, ésszerűbbé, világosabbá teszi a logikát.

Barna

A föld és a fák színe, szintén köthető a természet nyugalmához és a születés, újjászületés háboríthatatlan körforgásához. A barna nyugalmat sugároz, ugyanakkor kényelmet és biztonságot is jelent.

Sárga

A sárga szín éppen olyan éltető és melegséget sugárzó, mint a Nap. Az élénk és halvány árnyalatai egyaránt örömet és világosságot hoznak az életbe, ugyanakkor oldják a szorongást, elűzik a félelmet és az elégedetlenséget. A sárga ezek mellett a gondolkodásra, a logikára, a tanulásra és a tudás fejlesztésére is pezsdítő hatással van.

 

Mennyire stresszesek általában a mai emberek, a magyar emberek, hogy ilyen módszerekkel is igyekeznek oldani a stresszt?

A mai emberek – ezen belül a magyar emberek is – stresszben élnek. A distressz (a stressz kellemetlen megnyilvánulása) a mai, modern világunkban gyakori jelenség, hiszen az állandó “versenyfutás az idővel”, a legjobbnak lenni mindenhol és minden szerepünkben, a nagy elvárások az élet bármely területén, elfásulttá, fáradttá, leterheltté, örömtelenné, idegessé, türelmetlenné és fizikailag beteggé is teheti az embert. A mozgás, a kikapcsolódás, a feltöltődés hiánya pedig egyre növeli a frusztrációt, az elégedetlenség és tehetetlenség érzését. Elindul egy ördögi kör, melyből nehéz kitörni. Kiutat az jelent tehát, ha megtaláljuk – akár önerőből, akár segítséggel – a személyiségünkhöz, képességünkhöz, tehetségünkhöz leginkább közel álló stresszoldó tevékenységeket. Van, akinél a mozgás, a fizikai aktivitás hozza meg a kellő ellazulást és testi-lelki feltöltődés élményét. Mások az alkotásban élik meg leginkább a mindennapi belső feszültség csökkenését azáltal, hogy leülnek festeni, rajzolni vagy épp színezni. A lényeges tehát, az ún. “énidő” megengedése és bűntudat nélküli megélése saját magunk számára! 

szinezo2.jpg

Mennyire segít a felnőtt kifestő mint stresszkezelés vagy az egyéb önsegítő megoldások, művészetterápia, stb?

Az önsegítő megoldások tudatos alkalmazása magában foglalja azt a belső motivációt, akaratot és lendületet, melyben kifejeződik a személy akarati élete és pszichés stabilitása. Minden olyan “megoldás” segít tehát, ami örömöt, felszabadulást, sikerélményt, reményt ad az embernek az adott pillanatban és az alkotás vagy tevékenység után is kifejti énerősítő hatását.

Az ún. nonverbális terápiák (pl. művészetterápia) nem a verbalitást útján közelítik meg az emberi pszichét

  • Többet adhatnak, mint a szóbeliség, mivel az alkotás folyamata az egész személyiséget érinti!
  • Szimbólumokkal dolgoznak, üzeneteket, a tudattalan üzeneteit közvetítik számunkra

A művészetterápia (festés, rajzolás, színezés) elsődleges funkciói:

      • Érzelmeket közvetít és fejleszt
      • Képzelőerőt fejleszt
      • Önismeretet fejlesz
      • Döntési képességet fejleszt
      • Feszültséget old
      • Szorongást csökkent
      • Nyugtató és élénkítő hatással is bír

Hatásai:

      • Ventillációs (felgyülemlett feszültségek levezetése)
      • Katartikus
      • Relaxációs
      • Önkifejezést segítő

 

Szőnyi-Molnár Szilvia

tanácsadó szakpszichológus

További írások és a képzőművészet aktuális hírei a Facebook GalleryPsziché oldalán

A témához kapcsolódó írások:

5 remek művészetterápiás technika

Stresszkezelés és művészet

Fény az alagútban

 

Pszichológiai témájú olvasnivalók a Lelkizónán

Fotók: Pixabay, Pinterest és saját készítésű fotók

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gallerypsziche.blog.hu/api/trackback/id/tr208959150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása